nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Braskamin – vad ska man tänka på?

by Posted in: Inredning

Det finns ingenting som är lika mysigt som att krypa upp i soffan framför en nytänd, sprakande braskamin. Samtidigt som elden värmer upp frusna fingrar infinner sig även ett visst lugn och man slappnar av till fullo.

Att installera en braskamin

När man har bestämt sig för att installera en braskamin är det många saker man måste tänka på. Man måste först och främst se till att braskaminen passar in i rummet storleksmässigt. En för stor kamin i ett litet rum ser lätt klumpigt ut och en för liten kamin i ett stort rum kan se ensamt ut. Designen är också viktig att tänka på. Vill man ha en specifik design måste man vara säker på att den designen kommer att vara för alltid. Många väljer att köpa en lite mer allmän design vilket gör att man kan inreda rummet i olika stilar genom åren.

Braskamin

Känner man sig osäker kan man med fördel ta hjälp av någon som är kunnig inom ämnet. Varmahembutikerna är en butikskedja som säljer högkvalitativa braskaminer och de har stor kunskap inom området. De har en hel sida med tips om vad man ska tänka på när man bestämmer sig för att beställa en braskamin där man kan få svar på alla sina frågor.. Det lönar sig om man gör god efterforskning, en braskamin är inte lika enkel att byta ut som en soffkudde eller en blomkruka. Behöver du ytterligare information förutom det du hittar på Varmahembutikerna så har Icakuriren också tagit fram en braskaminguide där de tar upp de viktigaste sakerna man ska tänka på när man söker efter en braskamin.

Skorsten

Förutom utseendet på braskaminen är det också viktigt att installera en skorsten så att röken har någonstans att ta vägen. Ofta finns det ett paketpris på braskamin och skorsten. Kontrollera då först att det inte finns något hinder för håltagning på innertaket, detta kan vara saker som takstolar, vattenrör eller elkablar, det är betydligt enklare att välja en plats fri från alla dessa än att dra om bar för att få in skorstenen där man först tänkt sig.

Ta då bort isoleringen på vinden där du tänkt göra hålet, markera centrumet för hålet på innertaket och rita upp storleken på skorstensröret och såga slutligen ut det. Sedan kommer vi till yttertaket, här måste man först loda och markera hålet, borra upp ett centrumhål först och blocka sedan bort eventuella tegelpannor och såga sedan ut hålet i yttertaket. Montera därefter det medföljande yttertakbeslaget och lägg tillbaka tegelpannorna. Allt som är kvar då är att montera skorstenshuvudet och takstegen, stegen är så att sotaren ska kunna komma åt skorstenen för inspektion, men även då man själv behöver kolla den i framtiden.