nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Braskaminen – dubbla fördelar

by Posted in: Blogg

Att installera en braskamin kan verkligen förändra atmosfären i ett hem. Genom att få uppleva levande eld inomhus får vi in ett viktigt element i hemmet som skapar stor njutning. Men braskaminen tillför inte bara ett estetisk och njutning, det ger också en stor fördel i plånboken.

braskaminGenom att installera en braskamin på rätt sätt kan du sänka dina driftskostnader avsevärt. Den värme kaminen ger blir ett bra tillskott till den övriga uppvärmningen och värmekostnaderna brukar därför minska. Väljer du en braskamin med täljsten bevarar du värmen ännu bättre och spar på pengarna ännu mer. I en artikel i Aftonbladet berättar de att du kan, genom att investera en braskamin, minska elräkningen med upp till 30-50% vilket innebär en besparing på 10 000 till 15 000 kronor per år i ett genomsnittligt svensk hem.

Idag finns det många stora märken på braskaminer och det är inte alltid så lätt att veta vilken man ska välja. Vi har hittat en favorit för oss, Sweep.nu, som säljer braskaminer till riktigt bra priser. Sweep har många olika kaminer i sitt sortiment vilket gör att de har en kamin till de flesta stilarna. En favorit för i höst är deras kamin Oscar, denna kamin är helt i täljsten vilket gör att den bevarar värmen i upp emot 12 timmar. en riktigt bra kamin som komplement till övrig uppvärmning.

 

Funderar du på att installera en kamin är det några saker du bör tänka på; 

braskaminVal av kamin

Det första du måste bestämma är vilken kamin du vill ha och för vilket syfte. Är det för att skapa en mysig plats i vardagsrummet eller framförallt för att komplettera uppvärmningen? Eller kanske bådadera?

Kolla skorstenarna

Om du redan har en skorsten i ditt hem måste du kontakta en sotare för att se om skorstenen fungerar och kan användas. Är det ett äldre hus som inte använt skorstenen på ett tag kan den behövas renoveras. Är det en ny skorsten som ska installeras krävs det att den når minst en meter ovanför takmaterialet och minst till samma höjs som nocken.

Bygganmälan

Innan du beställer din kamin måste du göra en bygganmälan eller ansöka om bygglov. Vad som gäller är lite olika i olika kommunen så lättast är att du kontaktar din kommun för att se vad som gäller där. Vanligast behövs en planritning med kaminen utsatt.

Installera

När du fått ditt bygglov och kaminen är på plats ska den monteras. Är du själv händig brukar det gå bra att installera kaminen själv. Det följer oftast med bra monteringsanvisningar med kaminen. Ska du anlita en installatör får du räkna med en kostnad på cirka 10 000 kronor.