nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Dekorera din fasad

by Posted in: Blogg

Oftast när vi är i tankarna att göra ett hus fint så tänker vi på att fixa till tak, byta panel eller fixa med rabatten i trädgården, men vad gör man efter man har fixat allt det?

fasad täckt med klätterväxter

Dekoration av fasaden är lite av en glömd konst, med växter och konst kan man få sitt hus att verkligen sticka ut från mängden.

Text och gatunummer

Att välja ett vackert gatunummer som både är enkelt att se från gatan och dessutom passar ihop med husets design är inte alltid så enkelt men om man faktiskt lyckas kan det höja helhetsupplevelsen något enormt. Något som kan vara riktigt snyggt är att välja ”överdimensionerade” siffror. Detta är något som bland annat Fasaddekor erbjuder, kolla på lite exempelbilder här. De största varianterna man kan köpa av dem direkt i deras shop är hela 1,2 meter höga och finns i sex olika färger.

Även bokstäver finns på samma sida och går att arrangera med siffrorna på många olika sätt. Plexiglasskapelserna monterar ni själva med hjälp av en borrmaskin och en medföljande mall.

Växter

Krukor på väggen

Det enklaste sättet att fixa upp lite dekorationer är att hänga upp amplar eller andra väggmonterade krukor och sedan fylla dem med den växtlighet man själv uppskattar. På detta sättet har du en enorm variation av färger och texturer du kan välja att dekorera väggen med. Väldigt passande om man vill ha variation.

Klätterväxter

Här har vi klassikern när det kommer till att täcka fasaden med grönska. Det är dock viktigt att tänka till vid valet av växt. Först och främst så klättrar de på lika olika sätt beroende på art. Murgröna är till exempel inte passande för träpanel då de växer genom att fästa fast sig själv direkt på underlaget med hjälp av rötterna som tar sig in i sprickor och håller fast sig. För träpanel innebär detta att den kan dra loss hela plankor från väggen. Om man bor där det är varmt och har en vägg som sluttar rätt kan vinplantor vara ett val, även här måste man dock vara försiktig då vissa växter direkt på underlaget. Istället för att använda rötter som trasslar in sig i fasaden har de istället speciella häftskivor som ”limmar” fast sig själv på panelen. Som tur är finns det andra alternativ som istället växer uppåt genom att slingra sig upp för t.ex. en spaljé. Se till att verkligen läsa på om växterna innan du beslutar dig för vad du skall ha.

Konstverk

målning på husväggAtt dekorera med konstverk på fasaden är varken vanligt eller enkelt att göra. För det första kanske man skall definiera vad konstverk på fasaden är för något. De kanske enklaste varianterna är någon typ av platt skulptur gjord i trä eller metall som man sedan kan fästa på fasaden med distanser, ungefär som de ovan nämnda gatunumren. Det andra alternativet är att måla ett konstverk direkt på väggen. Detta har gjorts många gånger över hela världen men kräver mycket tid, pengar och dessutom sympati från grannar och kommunala byråkrater som annars kanske tvingar dig att måla om. Om just denna lösningen är något du tror skulle intressera dig kan det vara värt att höra med det kommunala stadsplaneringskontoret vad det finns för regler och begränsningar gällande ditt hus.