nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Inreda nya badrummet

by Posted in: HemmetRenoveringTips

Det har alltså blivit dags att renovera badrummet? Ett stort åtagande men det ger ett ökat värde till hemmet och större komfort. Nu har du chansen att skapa ett badrum gjort för dig och dina behov. Tanken är att man renovera badrummet en gång vart 25:e år, så det gäller att göra val man kan leva med. 

Tillgänglighet

Tänk på vilka avstånd och höjder som är bäst lämpade. Det finns standarder som du kan följa för bästa upplägg. Från mitten av toaletten räknar man med att du behöver 70 centimeter i bredd och djup på 110-120 centimeter. Dessa utrymmen runt om toaletten ska alltså vara tomma. Fundera på om du vill ha en golvstående eller vägghängd toalett. Det är lättare att städa runt en vägghängd toalett men den kräver att mycket av den byggs in i väggen. En golvstående toalett är billigare men tar lite mer plats i badrummet.

Ett tvättställ borde vara runt 86 centimeter högt för att vara bekvämt att använda, måtten kan dock ändras beroende på om de som ska använda det är lite kortare eller längre än genomsnittet. En väggspegels mitt borde vara i ungefär ögonhöjd med den vuxna personen i hushållet som är kortast.

Badkar eller dusch

Att ha badkar är ofta att föredra. De går bra att duscha i samtidigt som du har möjlighet till ett varmt, långt bad. Det finns speciella badkar som är lite bredare på ena sidan för att du ska ha ett bättre duschutrymme. Badkar brukar fungera bättre än dusch i barnfamiljer och är även bra om du har husdjur som kräver ett bad såsom långhåriga hundar. Badkar tar mer plats än en dusch men det finns extra smala modeller om du har mindre badrum.

Kakel eller våtrumsmatta

Kakel och klinker känns ofta lyxigare än våtrumsmatta men kostar mer att installera, såvida du inte vill göra det själv. Man brukar rekommendera att låta hantverkare ta hand om hela renoveringen men det finns inget som hindrar dig från att ta över efter tätskiktet och lägga klinker och kakel själv. På så vis kan du spara många tusenlappar. Helst ska du ha lagt klinker eller kakel tidigare för att vara säker på att få bra resultat.