nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Inspektera utsidan

by Posted in: HemmetTips

Att hålla ett fint och fräscht hus betyder inte bara att man håller ordning och fixar saker på insidan. Utsidan är minst lika betydelsefull då den ju är den första försvarslinjen för allt vad väder och vind heter. Regelbundna inspektioner av husets utsida är något varje hemägare behöver tänka på.

Taket

Börjar vi uppifrån hamnar vi så klart på taket först. Det finns en rad olika sorters tak och de har alla sina egenheter man måste vara medveten om. Genom att veta takets svagheter vet man vad man måste vara extra noga med. Ett tak kan hålla många årtionden, men förr eller senare kommer man nog behöva byta ut det.

Vill man lägga ett annat sorts tak är det rekommenderat att man lägger ett som väger lika mycket eller är lättare. Detta beror på att takstommen troligtvis byggdes för att hålla upp just det tak som först lades. Av denna anledning är dock plåt ett tak som alla kan lägga just eftersom det är så lätt. Vill man utforska denna möjlighet närmare kan man besöka sajten Falsat.

Väggarna

Husväggarna behöver också kontrolleras. Hur mycket som måste göras beror väldigt mycket på vilket material man har där. Träväggar behöver mest underhåll och bör därför också kontrolleras oftare än andra. Putsade fasader är relativt underhållsfria men det är fortfarande bra att kolla efter sprickor med jämna mellanrum. Tegelfasader behöver också väldigt lite underhåll. På sin höjd behöver man bara kolla den under och efter vintern för att se att den inte drabbats av några frostsprängningar.

Precis som man kan byta taket går det även att byta fasaden på huset. Medan trä, puts och tegel utgör den överväldigande majoriteten i Sverige finns det även andra sorter man kan använda sig av. Sajten Hemtrevligt har mer information om olika fasader och listar även för och nackdelar med var och en.