nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Klassiska stengolv med marmor

by Posted in: BloggRenovering

Natursten är nog det byggnadsmaterial som förmedlar störst känsla av lyx. Speciellt marmor som i tusentals år har varit materialet som valts för att pryda slott eller vara grunden för några av världshistoriens mest framstående skulpturer. Men var har det för plats i ett modernt hem?

orange-rött marmorgolv

Om sanningen skall fram så är många moderna hem på många sätt närmare dåtidens slott och herrgårdar än vanliga hem från samma tid. Med vackra trägolv, konst och dekorativa lampor bryr vi oss minst lika mycket om designen och den livskvalitet den för med sig. Då vi oftast redan har en så hög standard är steget till natursten inte alls speciellt långt borta. Marmor är i sig själv helt vit och dess färg och mönster kommer från ”föroreningar” i omgivningen som bakas in i stenen. Detta gör att butiker som Stonefactory kan ha ett enormt utbud med många färger och varianter så att det alltid går att hitta något som passar.

Marmor i praktiken

Tyvärr är marmor inte den mest tåliga stenen som finns, för hållbarhet är istället granit det självklara valet. Det betyder dock inte att de nödvändigtvist är extremt skört, bara att det finns lite saker man måste tänka på. Det främsta problemet är att stenarna är känsliga mot syra vilket gör att man är något begränsad i vilka rengöringsmedel man kan använda sig av. Man bör även vara försiktig med mat och dryck som har stark syra, detta involverar bland annat citron och vinäger. Det värsta som normalt sett händer om stenen utsätts för en syraattack är att stenen blir missfärgad.

Stenen är enklast att ta hand om då den är blankpolerad, det ger även den där enormt lyxiga känslan som nämndes tidigare. De blanka stenarna är enkla att torka av men kan lätt bli hala och blir på grund av det lite riskabla att lägga som golv.

Lägg marmor

Marmor går att lägga så gott som var som helst och då främst som plattor. Även mosaik på nät finns och kan i vissa fall vara en passande lösning.  Tänk på att lägga ut plattorna en gång innan du fixerar dem. Detta så att man inte upptäcker naturliga mönster och färgvariationer som inte passar med varandra för sent, då de redan sitter fast. Läs mer på Dinbyggare.se som har en väldigt fin artikel i ämnet.