nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Måla om huset

by Posted in: BloggRenovering

Var det länge sen du målade fasaden på huset? Börjar det se trött och slitet ut, och har färgen börjat falna bort?Då är det verkligen dags att måla om så att ditt hus få den kärlek den förtjänar.

någon som målar ett hus

Nedan kommer vi förklara hur du ska gå tillväga samt presentera några smarta tips. Att måla om huset behöver inte vara svårt och jobbigt och när det väl är klart kommer du vara mycket stolt över att själv ha fixat resultatet. Här kan du få fler tips om hur du går tillväga steg för steg i arbetet.

Börja med att kontrollera fasadens skick

Om det gått åtta till tolv år från sin senaste fasadmålning så börjar det bli läge för ommålning. I andra fall tidigare än så om huset är smutsigt, har en tråkig färg eller helt enkelt bara skulle behöva ett lyft. Du bör dock räkna med att det kostar mellan 10 000 -15 000 kronor att måla om. Börja med att kontrollera fasaden så att inget är missfärgat, att sprickor finns eller att något är ruttet. Alla brister måste åtgärdas innan du kan sätta igång.

I nästa steg bör fasaden tvättas, det bör ske vart tredje till vart femte år. Efter tvättning kanske du till och med upptäcker att huset inte alls behöver målas om utan bara var smutsigt. Tvätta med diskmedel eller med medel mot svamp, mögel eller alg från färgaffären, spola sen av med vatten. När du sen väljer färg är det viktigt att välja samma färg som fasaden tidigare målats med.

Arbetsställning

För att kunna nå ända längst upp till knocken på huset så är det viktigt att tänka på säkerheten. Att bara använda en stege kan vara vanskligt och inte särskilt skonsamt för kroppen. Att hyra en arbetsställning är en god investering som kommer ha mycket nytta av. Fallskydd är även något man bör se över då inte heller en arbetsställning är fri från olyckor.

Innan du börjar måla behöver du också kontrollera att den gamla färgen inte flagnat, i så fall måste du skrapa innan eftersom det inte blir snyggt resultat av en lös grund. Använd helst pensel när du målar för bästa åtkomst, om du använder roller så bör du åtminstone efterstryka med pensel. Måla minst två lager för bästa resultat.