nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Några tips inför ljussättningen

by Posted in: BloggHemmetInredningTips

En viktig del av inredningen i ett rum är belysningen. Detta är något man bör tänka på redan vid planeringsstadiet för att få till rätt. Men även om man bara tänkt förändra inredningen är det klokt att spendera en tanke på belysningen också.

Varje rum har sina egna belysningsbehov. Detta utgår först och främst från rummets funktion, men även storlek och utformning kommer att kunna informera om vilken belysning som är bäst lämpad.

I varje rum med arbetsbelysning är det där man bör börja. Ett klassiskt exempel på detta är belysningen ovanför köksbänken. Men den på plats blir det mycket lättare att uppskatta var annars man behöver sätta upp belysning för att skapa ett bra helhetsintryck.

Efter detta är det dags att titta på allmänbelysningen. Ju större ett rum är desto fler lampor kommer behöva ingå i detta för att få ett tillfredsställande resultat. Allt för många tror att bara en taklampa räcker för allmänbelysningen i ett rum. Och medan det tekniskt sett kan fungera i mer än ett rum är det sällan det mest intressanta. Takbelysning är dock en viktig del, men det kan vara värt att testa att sätta upp ett par spotlights istället. De finns att hitta i flera olika varianter idag och kan ge riktigt bra effekt tillsammans med övrig belysning.

Många rum kan även dra nytta av att ha en del stämningsbelysning, eller mysbelysning som vi även kallar det. Detta är i regel svagare och varmare sken för att få det att påminna om skenet från levande ljus. Ett väldigt enkelt sätt att fixa detta är att skaffa lampor med inbyggd dimmerfunktion. Men även saker som färgade skärmar till bords- och golvlampor kan sprida ett varmare sken i rummet. Det kan dock fortfarande vara värt att sätta in en något svagare ljuskälla i dem.