nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Ombyggnation

by Posted in: Blogg

Ska det byggas om, vare sig det är på en byggarbetsplats eller om du ska byta fasad på din egen bostad så är det viktigt att tänka på säkerheten. Vi tänkte därför ge några tips på säkerhetsåtgärder.

FallskyddFall utan nivåskillnad

Även om det inte är ett lika stort problem då personskadorna oftast blir mindre är det värt att också nämna fall utan eller från en liten nivåskillnad. Med det menas till exempel när någon halkar på en isfläck eller ramlar ner från en lägre trappa. För att förebygga sådant är det viktigt att redskap och andra saker inte står i vägen och att det finns tillräcklig yta att röra sig på. På vintern är det också viktigt att skotta, sanda och salta för att hålla is- och snöfritt.

Personlig skyddsutrustning

Skyddshjälm och skyddsskor ska användas i nästan alla fall. Handskar, skyddsglasögon och annat används efter behov.

Tunga lyft och dåliga arbetsställningar

Använd om möjligt maskiner vid tunga lyft och försök att variera din arbetsställning. Arbeten över axelhöjd sliter på nacken och axlarna och kan ge belastningsskador om musklerna inte får tid att återhämta sig. Att till exempel stå på en stege en längre tid är inte bra för kroppen. En plan yta underlättar för kroppen.

Skydd mot väder

Vädret kan ställa till med många problem och medföra fara. Hård vind, värme och kyla samt regn och snö kan orsaka problem med säkerheten. Ett bra sätt att skydda sig är att täcka in bygget.

Vill du läsa mer om säkerhet vid renovering och ombyggnad så kan du gå in på Arbetsmiljöverkets hemsida.