nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Rätt detaljer i köket

by Posted in: BloggRenoveringTips

Alla som gjort om i köket vet säkert med sig hur mycket det finns att välja mellan när man ska köpa inredningen. För att få ett bra resultat gäller det att ta hänsyn till både det ena och det andra.

Kakel

En bra plats att börja på är att välja att matcha kaklet med något annat i köket. Detta kan vara något som bänkskivorna, skåpluckorna eller till och med tapen. Något man dock bör hålla sig från att göra är att försöka matcha vitt mot vitt. Även vitt kommer i många olika toner och försöker man exempelvis matcha vitt kakel till vita skåpluckor kan en av dem ser mer gråvit eller gulvit ut när de sitter nära varandra. Av denna anledning är det nästan alltid bäst att försöka bryta av med någon annan färg istället. Tänk även på att välja rätt färg på fogen också.

Köksblandare och diskbänk

Köksbänkar och diskblandare kommer i många olika varianter idag och det är inte alltid lätt att veta vad som kommer att passa bäst. Utgångspunkten är så klart hur mycket yta man kan spendera på detta, men så länge man inte har väldigt liten yta finns det fortfarande ganska stor variation. Man behöver inte ens hålla sig till de vanliga kromade varianterna utan kan lika gärna välja något mer ovanligt som koppar, mässing eller svart krom. Beroende på vilken färg man tänker välja på resterande ytorna i köket kan alla dessa vara smarta alternativ.

Köksluckor

Köksluckorna gör mycket för att sätta tonen i köket, speciellt om man har skåp både under och ovanför bänkytorna. Valet mellan ljust och mörkt är ju ofta en smaksak, men ljusa luckor kan hjälpa till att ge en lite mer öppen känsla om man inte har ett så stort kök. Färgen på köksluckorna kommer många gånger även vara avgörande för vilka andra färger som passar att ha i köket. Det gäller då att veta vilka färger som matchar bra med vilka, vilket inte alltid är så enkelt.