nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Renovera husfasaden

by Posted in: RenoveringTips

Renoveringar är inte bara något vi gör på husets insida. Även utsidan behöver lite uppmärksamhet emellan åt. Hur man bäst går till väga beror så klart på vilken typ av fasad man har.

Träfasad

Träfasaden är både den vanligaste fasadtypen i Sverige och den som kräver mest underhåll. Eftersom trä är ett naturmaterial löper det både risk att ruttna och bli angripet av skadedjur. Detta är något man bör kolla efter regelbundet för att hålla en fin träfasad. Utöver detta behöver fasaden målas emellanåt. Hur länge mellan dessa tillfällen beror på en del olika faktorer, som var i landet man bor, vilket färg man använder och hur gediget underarbete man gjorde sist. För att fasaden ska hållas snygg är det också rekommenderat att tvätta den regelbundet. Med speciella medel kan man på så sätt även bli kvitt angrepp från mögel och alger.

Putsad fasad

En putsad fasad är i de bästa fall relativt underhållsfri. Att tvätta den regelbundet hjälper att hålla den snygg och ett nytt lager färg kan vara bra om den börjat blekna på grund av solen. Det kan dock uppstå sprickor i putsen som måste repareras. Mindre sprickor är något man kan hantera själv men med större skador kan hela sidan på huset behövas göras om.

Tegelfasad

Tegelfasaden är mer eller mindre den exakta motsatsen till träfasaden vad gäller underhåll. På grund av teglets slitstarka egenskaper behöver man sällan göra något mer än tvätta den. Den enda riktiga risken är att vatten tar sig in i teglet och sedan fryser, vilket leder till frostsprängningar. Risken för detta är dock ganska små.

Sätta pricken över i

Renoveringen gör så klart väldigt mycket för husets utseende men det betyder inte att man behöver stanna där. Det kan också vara snyggt att pryda fasaden på ett eller annat sätt. Man kan till exempel sätta upp några vackra dekorationer eller kanske hänga upp blomlådor under fönstren och fylla dessa med färggranna blommor.Låt helt enkelt inspirationen flöda.