nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Skandinavisk inredning

by Posted in: Inredning

En inredningstrend som spridit sig långt utanför Sveriges gränser, som de senaste året blivit mycket populär är ”Nordic light”, eller ”skandinavisk inredning”. Den ger en känsla om en ljus och luftig inredning som inger lugn och energi. En inredningsstil som passar perfekt till vår nattsvarta vinter.

Ljust sovrum

För att få till denna stil är ett första steg att plocka bort onödiga inredningsdetaljer och skapa en känsla av rymd där rummen känns fräscht avskalade. Mörka kulörter på textilier, möbler och väggar går bort och ljusa färger som sand, ljusgrå och vit är helt rätt. ”Less is more” är ett uttryck som enkelt beskriver den skandinaviska inredningen.

Försök att skapa så mycket ljusinsläpp som möjligt i hemmet i kombination med många luftiga ytor. Blanda gärna in några personliga ting i inredningen, kanske en gammal vas som köpts på loppis eller mormors gamla trasmatta. En inredningsdetalj som slår allt i den skandinaviska inredningen är kakelugnen. En klassiska vit kakelugn som ramar in rummet är helt rätt.

Satsa på textilier som är enkla och ljusa i färgen och undvik för mycket mönster. Satsa på hissgardiner i fönstren som släpper in mycket ljus eller välj istället ett par hellängder i tunt tyg.  Till dessa skira textiler kan du gärna blanda in några typiska nordiska detaljer som ett fårskinn på sängkanten eller ett renskinn på golvet.

Välj material som tar in naturen i hemmet och satsa på ljusa träslag, betong och sten för att skapa en skön stil. Mörka robusta träslag går bort och ersätts istället med träsorter som sälg och björk.