nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Speciell design

by Posted in: Blogg

Alla kommer att vara med om det, en del talar om det, andra inte. Vi tycker att man bör prata om det. Döden alltså, att vi någon gång kommer att lämna släkt och vänner kvar. Någon kanske har vänner och släkt som kanske dött alldeles för tidigt.  

sterinljusNär någon har dött så görs en bouppteckning och när detta är gjort så delar man oftast upp mellan syskonen de möbler och saker som föräldrarna skaffat under deras tid tillsammans, de grejer som inte någon vill ha kan med fördel köras till Myrorna och deras Secondhand, det kan kännas väldigt bra att veta att föräldrarnas saker kan komma till användning hos någon annan istället för att bara kasta bort det.

Ny typ av gravstenar

Något som kan hända efter ett par år är att man vill byta ut den gravsten man då beställde och som fått pryda mors och fars grav i många år och då kan vi rekommendera företaget Vita Stenar som säljer gravstenar i ett helt ny speciell design och nytt material. Materialet är av stenkomposit som heter DuPont™Corian®. Fördelen med en sådan sten är att den är mer lätthanterlig för kyrkogårdspersonalen, mer lättskött och den håller längre.

Återvinn gamla gravstenar

Frågan är bara hur det blir med den gamla gravsten, kan den återvinnas på något sätt? Ja, enligt Jönköpings kyrkogårdsförvaltning så återvinner dom 80% av alla gravstenar enligt en artikel i SvD som du kan läsa här. För det känns det som en bra grej att kunna återvinna och inte bara kasta bort stenen. Så förhoppningsvis så kommer det att bli ett sätt att återvinna över hela landet så inte gamla gravstenar bara blir till grus och sten.

En svår tid

När någon närstående går bort så står man inför en svår tid som ofta innefattar mycket sorg samt bearbetning av densamma. Det är förmodligen mycket jobbigt att ens tänka tanke på att ta tag i hela biten med begravning och gravstenar och så vidare. Det är nog dock att föredra att försöka ta tag i det så snart som möjligt för att vara över med det. Förhoppningsvis så står du inte ensam i sorgen utan är bland nära och kära som stöttar varandra och tillsammans tar er igenom den tuffa tiden.