nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Värmen i hemmet

by Posted in: HemmetRenoveringTips

Dåtidens värmesystem sitter fortfarande kvar i många äldre hus, de ger värme men till skyhöga kostnader. Förr, när elen var billig som på 40-talet, revs vattensystem ut och ersattes med direktverkande el. Systemet ger många kalla kårar idag. Under 60-talet var oljan billigt, så folk bytte ut kakelugnarna mot oljetankar och idag skulle vi gråta över de årliga kostnaderna för att elda med olja. Vilka moderna metoder rekommenderas idag?

Golvvärme

För nybyggen är vattenburen golvvärme ett av de vanligaste alternativen, men de fungerar lika bra i äldre hus också. Företag som Flooré har egna modeller som bygger lite på höjden och som du kan lägga själv. Har du ett nybygge på gång kan du lägga golvvärme i hela hemmet och slippa tjocksockar på vintern. Värme från golvet är bättre än från taket, vi känner av och absorberar värmen som stiger från golvet bättre och det känns behagligt inomhus. Golvvärme har låg installationskostnad och vattenburen värme är driftsäker. Dock rekommenderar vi att en VVS-specialist kopplar in golvvärmen efter du har lagt ut rören samt att du tar in en elektriker för eljobben.

Bergvärme

Den har en av de lägsta driftkostnaderna men har dyr installationskostnad. Du kan inte göra jobbet själv, du behöver ta ut en firma som borrar flera hundra meter ned i berggrunden. Pumpen kostar mest men behöver sedan inte bytas ut på ett årtionde eller två. Det som kan vara negativt med bergvärme är den långa återbetalningstiden samt att bergvärme inte fungerar optimalt på alla platser. Om alla grannar redan har bergvärme försvinner redan mycket värme ur berget, det kan vara svårt att få jämn temperatur. De som har berggrunden långt ned eller saknar berggrund kan inte ha bergvärme så alternativet är inte för alla. Du kan själv undersöka din egen mark på SGU. Där ser du också vilka andra i närheten som har bergvärme.