nordwood.se

Hus & Hem – genuint, genomtänkt med känsla

Viktigt att se över taket

by Posted in: RenoveringTips

Våra hus består av många individuella delar som kommer tillsammans för att hålla oss varm och säker i även de värsta vädren. En av de viktigaste delarna i detta är just taket och det gäller att hålla uppsikt över det om man vill undvika otrevliga överraskningar.

Rensa taket regelbundet

De flesta av oss kan nog hitta en hel del löv, en och annan kvist, lite mossa och liknande saker på taket. Och tittar man på det skulle man mest troligt inte säga att det ser ut att göra skada. Men det kan faktiskt göra större skillnad än man först skulle tro. Saker som mossa ökar risken för fuktskador på taket medan löv och grenar kan fylla upp hängrännan eller fastna i stuprännan och försämra avrinningen. Att hålla taket rent är därför en viktig del av underhållet. Regelbunden rengöring är därför viktigt för tak, hängrännor och stuprör.

Inspektera avrinningen

Och på tal om avrinningen är detta något man bör kolla samtidigt som resten av taket. Vi har redan nämnt hängrännorna och stuprören, men beroende på utformningen av taket kan man även ha ränndalar som behöver inspekteras. Där det rinner vatten finns alltid risken för läckor och börjar någon av dessa delar läka måste man självfallet se till att byta ut dem omgående. Men för att försäkra sig om att man inte råkat ut för en vattenskada måste man också titta extra noga både på ut och insidan av tak och väggar. Inspektion kan göras när som helst och gärna flera gånger under ett år.

Anpassat underhåll

Tak finns i ett antal olika material idag och det gäller att veta hur man bäst underhåller just sitt tak, samt vilka eventuella brister och svaga punkter de har. För tegelpannor gäller det ju att vara uppmärksam på trasiga pannor och då byta ut dem. På ett plåttak är färgen som skyddar metallen undertill och även små repor i denna kan släppa in fukt och orsaka korrosion. Det gäller att man regelbundet ser över sitt tak så inget har hänt under den kalla vintern. För varje år som går så ökar riskerna att taket skadas på något sätt.